Voorlopig kan Duitsland niet zonder kerncentrales en fossiele brandstof, stelt hoogleraar economie Hans-Werner Sinn van de Ludwig Maximilians-Universiteit in München.
Duitsland besloot in 2011 na de ramp met de Japanse kerncentrale in Fukushima het zonder atoomenergie te doen. Vanaf 2022 moeten 17 kerncentrales dicht.
Dat was een impulsieve beslissing van bondskanselier Angela Merkel, stelt Sinn, die tot 1 april directeur was van het gerenommeerde economisch instituut Ifo. Een meerderheid van de bevolking stond achter het besluit, maar de 68-jarige hoogleraar vraagt zich af of dat nog zo is als de consequenties duidelijk worden.
Duitsland zet in op wind- en zonne-energie, maar volgens Sinn is het aanbod van groene elektriciteit onstabiel. Als er meer energie geproduceerd wordt dan er vraag is, kan dat verschil niet opgevangen worden door bestaande energiecentrales te sluiten. “Voor die pieken heb je opslag nodig, maar die is nauwelijks beschikbaar”, aldus Sinn.
Bovendien betaalt de Duitse consument voor de overgang naar duurzame energie. “We hebben kunstmatige prijzen voor wind- en zonne-energie. Die gaan met voorrang het stroomnet in”, zegt Sinn. Consumenten betalen nu jaarlijks 23 miljard euro meer dan ze zonder al die subsidies kwijt waren geweest.
Bekijk het gesprek dat Sinn had met MeJudice, het discussieplatform voor economen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl